De omafiets!

Er is geen ander land ter wereld dat meer fietsen heeft dan inwoners als in Nederland zelf. In Nederland is de fiets onmisbaar er wordt dan ook dagelijks en enorm veel gebruik van gemaakt. Vooral in de grote steden en natuurlijk door kinderen. De fiets is makkelijk en gezond, je kan het gemakkelijk overal neerzetten en kan er vrijwel overal mee naar toe. In Nederland hebben we fietsen in alle soorten en maten, maar de meest bekende soort is dan toch de wel bekende ‘omafiets’. Deze fiets is kenmerkend aan het lage fietsframe, dat zorgt voor een makkelijke instap. De fiets heeft zijn naam niet te danken omdat hij speciaal is ontworpen voor oude-vrouwtjes maar om het ouderwetse uiterlijk van de fiets. Dit wordt vooral vergeleken met de damesfiets van rond 1950. Vandaag de dag is de fiets populairder dan ooit, maar ook onder de mannen is de fiets populair. 

Fietsverzekering

Fietsen worden steeds mooier en moderner gemaakt. Er komen allerlei coole en nieuwe snufjes op. denk aan versnellingen of een motortje op je fiets. Tegenwoordig zijn fietsen voorzien van een vast slot dat standaard op de fiets zit. De wel gehete ringslot. Dit slot is aan het fietsframe bevestigt en sluit als een ring rond het achterwiel, waardoor de wielspaken worden geblokkeerd zodra je de sleutel verwijderd, echter is dit slot niet al te stevig en wordt er altijd aangeraden om een apart kettingslot om heen te doen. Fietsen worden niet alleen moderner maar ook steeds duurder. Daarom wil je niet dat je fiets wordt gestolen, hiervoor kan je een fietsverzekering aan vragen. verzekeringen voor fietsen worden steeds populairder. hiermee ben je verzekerd voor diefstal, vandalisme of schade aan je fiets. Hoe duur de verzekering is hangt af van de stad waar je woont. Vaak zijn verzekeringen in de grote steden duurder aangezien het percentage van diefstal en vandalisme daar een stuk groter is.

Oorsprong omafiets

De toerfiets, zoals het model van de omafiets oorspronkelijk heette en die we nu niet anders kennen als de omafiets, stamt oorspronkelijk uit Engeland.

Naam omafiets

Het produkt had al enige tijd bestaan, werd opnieuw ontdekt en kreeg een toepasselijke naam. Een verlangen naar de tijd van oma, zogezegd.

Afgeleide fietsen

Op basis van de omafiets zijn in het verleden allerlei afgeleide fietsen ontwikkeld: Deze fietsen, zoals de bakkersfiets zijn in het verleden veel gebruikt en dat is eigenlijk nog steeds het geval.

Frame omafiets

De gebogen framebuis van de opoefiets was toentertijd op een zodanige wijze uitgevoerd dat de dames op een gemakkelijke en beschaafd ogende wijze de fiets konden bestijgen.

Balhoofdbuislengte

Over de lengte van de balhoofdbuis van de omafiets is door de jaren heen het nodige te doen geweest.