De frameconstructie van de omafiets

Een en ander is waarschijnlijk ook verklaarbaar in relatie tot de wijze waarop de frames werden uitgevoerd in ons land. Het is opvallend dat de 'omafietsen' in het segment dat werd gekenmerkt door een hoog frame, sterk waren vertegenwoordigd. Dit zou tevens de verklaring voor de uitvoering van de omafiets met een langere balhoofdbuis kunnen ondersteunen.


De gebogen framebuis van de opoefiets, wat een meer populaire hedendaagse naam is voor de omafiets, was toentertijd op een zodanige wijze uitgevoerd dat de dames op een gemakkelijke en beschaafd ogende wijze de fiets konden bestijgen. De tijd die hier voor ligt en waarover wij hier spreken ligt al een poosje achter ons. In die periode was het fietsen voor dames nog niet echt ontwikkeld en werd het verschijnsel, een vrouw op de fiets, met gemengde gevoelens ontvangen. Dit had natuurlijk ook alles te maken met het gegeven dat het in die tijd als weinig zedig werd beschouwd dat een vrouw op een fiets werd gesignaleerd: De manier waarop de fiets diende te worden bestegen vergde immers enig benenzwaaiwerk, welk vorm van door de vrouw uitgevoerde fietsacrobatiek, om zo maar te zeggen niet echt bij het tijdsbeeld aansloot.


Dat de damesfiets er uiteindelijk toch kwam was vanzelfsprekend slechts een kwestie van tijd. De oorspronkelijke kleur waarin de omafiets ten tonele verscheen was zwart. Het kwam in die tijd qua kleurkeuze voor de fiets waarschijnlijk op hetzelfde verhaal neer als bij de levering van de auto van meneer Ford, de T-Ford: De fiets kon net als deze auto in alle kleuren worden geleverd, zolang het maar zwart was.


Hoewel de Nederlandse fietsindustrie niet zo veel met het oorspronkelijke model fiets van doen heeft gehad, is er toch door de tijd heen een specifiek Hollands model 'omafiets' ontstaan. Want de lijn kan voor wat de frameconstructie betreft worden doorgetrokken naar de opvolger van de omafiets, de sportfiets genaamd, waarbij het frame duidelijk op een andere manier werd geconstrueerd als bij de fietsen die in de ons omliggende landen werden ontwikkeld.


Het grootste verschil was gelegen in de geometrie van dit frame, dat korter en hoger werd uitgevoerd. Dit had als direct gevolg dat de Nederlandse fietsers die een dergelijke fiets bezaten, rechter op de fiets zaten. Wederom met als resultaat dat er, met het oog op het ergonomische aspect, langer zonder vervelende rugpijnklachten kon worden gefietst.

Oorsprong omafiets

De toerfiets, zoals het model van de omafiets oorspronkelijk heette en die we nu niet anders kennen als de omafiets, stamt oorspronkelijk uit Engeland.

Naam omafiets

Het produkt had al enige tijd bestaan, werd opnieuw ontdekt en kreeg een toepasselijke naam. Een verlangen naar de tijd van oma, zogezegd.

Afgeleide fietsen

Op basis van de omafiets zijn in het verleden allerlei afgeleide fietsen ontwikkeld: Deze fietsen, zoals de bakkersfiets zijn in het verleden veel gebruikt en dat is eigenlijk nog steeds het geval.

Frame omafiets

De gebogen framebuis van de opoefiets was toentertijd op een zodanige wijze uitgevoerd dat de dames op een gemakkelijke en beschaafd ogende wijze de fiets konden bestijgen.

Balhoofdbuislengte

Over de lengte van de balhoofdbuis van de omafiets is door de jaren heen het nodige te doen geweest.