Het televisieprogramma (Radar) heeft kort geleden nog aandacht aan de B – keus omafietsen besteed en er 5 tegen het licht gehouden. Omdat er echter de nodige kritiek is geweest op de wijze van testen, is het niet zo eenvoudig om over deze test iets bruikbaars te melden.

De volgende fietsen werden tegen het licht gehouden en zijn in deze volgorde geeindigd:

  1. De On the road van de Hema
  2. De limit classic 28 van Halfords
  3. De bsp van Ado Bike
  4. De Highlander van de V&D
  5. De Ranger van Karwei

In de begeleidende teksten werden onder andere de volgende opmerkingen geplaatst:

  • De On the road van de Hema: robuust en leuke details. Alle fietsen van HEMA worden overigens vervaardigd door de Dutch Bicycle Group(DBG). Dit is een bedrijf, dat fietsen maakt voor de grote zaken zoals Gamma, Karwei, Halfords en ook voor de HEMA. Ook heeft DBG de fietsenfabrikant UNION in haar bezit.
  • De limit classic 28 van Halfords: beter want goedkoper?! Deze omafiets heeft een stalen frame en aluminium velgen. De ledbatterijverlichting geldt voor zowel zowel voor als achter. De fiets heeft een vaste zadelpen en een omazadel, weegt 20,1 kg en heeft een kettingkast van lakdoek. De Halfords fiets Limit Classic omafiets 28inch (adviesprijs € 190,-) kreeg uit een fietstest van omafietsen in het jaar 2006(!!) de kwalificatie kooptip mee en werd hierbij tevens als voordelige keus gekenmerkt.
  • De ranger van Karwei: De Ranger wordt in deze test nog met een voldoende gehonoreerd hetgeen tot de nodige verbazing leidt bij die personen die met een kritische blik en enige kennis van zaken, deze fiets onder de loep nemen, waarbij overigens bijna in een adem wordt geconstateerd dat de test op aspecten test die niets van doen hebben met de duurzaamheid van een fiets, maar dat daarentegen wel gekeken wordt naar relatief volstrekt onbelangrijke zaken.
  • De Highlander van V&D.:De wielmaat van deze fiets is 28 inch en de velgen zijn van alumimium. Verder is deze fiets uitgevoerd met een terugtraprem en een roestvrijstalen ketting. Het licht werkt aan de voorzijde met behulp van een dynamo en achter m.b.v. Batterijen. Er zit geen slot op en de kleur is zwart. Deze omafiets is gesignaleerd voor 139 euro.
  • De bsp van Ado Bike: Met nog meer van dit soort teksten. De BSP omafiets wordt bijvoorbeeld door kenners beschouwd als een redelijke omafiets, met een frame dat uit Belgie komt.

Oorsprong omafiets

De toerfiets, zoals het model van de omafiets oorspronkelijk heette en die we nu niet anders kennen als de omafiets, stamt oorspronkelijk uit Engeland.


Naam omafiets

Het product had al enige tijd bestaan, werd opnieuw ontdekt en kreeg een toepasselijke naam. Een verlangen naar de tijd van oma, zogezegd.


Afgleide fietsen

Op basis van de omafiets zijn in het verleden allerlei afgeleide fietsen ontwikkeld: Deze fietsen, zoals de bakkersfiets zijn in het verleden veel gebruikt en dat is eigenlijk nog steeds het geval.


Frame omafiets

De gebogen framebuis van de opoefiets was toentertijd op een zodanige wijze uitgevoerd dat de dames op een gemakkelijke en beschaafd ogende wijze de fiets konden bestijgen.


Balhoofdbuislengte

Over de lengte van de balhoofdbuis van de omafiets is door de jaren heen het nodige te doen geweest.


Copyright:   Bycicle Repairman

Disclaimer