Union omafietsen

 

De Dutch Bicycle Group speelt ook bij de constructie van de Union omafietsen een hoofdrol. Het is een bedrijf dat niet alleen fietsen maakt voor de Hema, Karwei en de Gamma, maar ook voor de Halfords die de Unionfietsen in de etalage heeft staan, die door DBG worden vervaardigd.

Allereerst de gewone single speed uitvoering van de Union omafiets, de Classic. Het is de klassieke uitvoering van de omafiets van het kwaliteitsmerk Union, in een mooi blauwe uitvoering. De fiets is op basis van een stalen frame gebouwd en weegt 20 kg., inclusief het AXA Defender slot. De fiets is uitgevoerd met een remnaaf en heeft een vaste voorvork. De kettingkast en de jasbeschermers zijn van lakdoek. De velgen zijn van aluminium. De fiets staat bij Halfords te koop voor € 299,-

Een andere Union omafietsuitvoering die bovendien uitgerust is met 3 versnellingen is de Union Classic 3 speed. Deze fiets is tot in de kleine details retro. Deze omafiets is voorzien een lakdoek kettingkast en heeft brede gepolijste velgen, die van aluminium zijn. Ook deze omafiets heeft een stalen frame, een vaste voorvork en onderscheid zich door een 3 versnellingensysteem van Shimano Nexus, met draaischakelaar. Net als het type zonder versnellingen heeft deze omafietsVredestein antilekbanden met reflectie. Een slot behoort eveneens tot de standaarduitrusting. Het gewicht van deze omafiets is 20,1 kg. Deze Union Classic 3 speed is bij Halfords te verkrijgen voor € 449,-

 

Een fiets die het vermelden waard is, is de opafiets van Union. Het is weliswaar geen omafiets, maar wordt hier toch even genoemd: De opafiets Union Classic. Deze opafiets is een klassieker qua ontwerp, uitgevoerd met de stereotiepe dubbele stang en de klapstandaard. De fiets is er in glanzend zwart met goudkleurige accenten. Deze opafiets is bij Halfords in de aanbieding en is afgeprijsd van € 349,- naar € 244,30.

Tenslotte is de Union-collectie nog voorzien van een klassieke omafiets met een racelook. Deze omafiets met racelook…….what’s in a name… is er in de kleuren Le Mans blauw en in Monaco rood. De wielen zijn gespaakt in een racespaakpatroon en het licht van de ledvoorverlichting straalt uit een grote opvallende retrokoplamp. Deze eye-catcher is in de aanbieding bij Halfords en in plaats van € 299,-, kost deze nu € 209,-

Bij Bikesplaza zijn overigens twee uitvoeringen van de Union Sphinx in de 28 inch uitvoering in de aanbieding. Het zijn single speed omafietsen met een frame van aluminium, een vaste voorvork en een geintegreerd balhoofd. De banden zijn van Vredestein en de velgen zijn van zwart aluminium. Het gewicht van deze fietsen is 20,9 kg, dit is inclusief het AXA solid slot. Deze Union Sphinx omafiets wordt hier aangeboden voor de prijs van € 249,- in plaats van € 349,-

Bij Bikesonline staat ook nog een omafiets van het merk Union, te weten het type Climax, te koop. Dit is een omafiets die tegen een aktieprijs aangeboden wordt. De adviesprijs voor deze omafiets was € 379,- , en hij mag weg voor € 299,- Het is een fiets zonder versnellingen, single speed dus, met een zwart aluminium frame en brede roestvrijstalen velgen. De fiets heeft een vaste voorvork, een terugtraprem en een AXA slot. Het gewicht is 20,9 kg.

Oorsprong omafiets

De toerfiets, zoals het model van de omafiets oorspronkelijk heette en die we nu niet anders kennen als de omafiets, stamt oorspronkelijk uit Engeland.


Naam omafiets

Het product had al enige tijd bestaan, werd opnieuw ontdekt en kreeg een toepasselijke naam. Een verlangen naar de tijd van oma, zogezegd.


Afgleide fietsen

Op basis van de omafiets zijn in het verleden allerlei afgeleide fietsen ontwikkeld: Deze fietsen, zoals de bakkersfiets zijn in het verleden veel gebruikt en dat is eigenlijk nog steeds het geval.


Frame omafiets

De gebogen framebuis van de opoefiets was toentertijd op een zodanige wijze uitgevoerd dat de dames op een gemakkelijke en beschaafd ogende wijze de fiets konden bestijgen.


Balhoofdbuislengte

Over de lengte van de balhoofdbuis van de omafiets is door de jaren heen het nodige te doen geweest.


Copyright:    Bycicle Repairman

Disclaimer